Mushroom Cultivation Process

At STOFFN, every mushroom receives the attention it deserves.

Our mushrooms are 100% cultivated on our farm in Schleedorf, and we place great importance on working with local partners.

Below, we’ll give you an insight into how your Stoffn gourmet mushrooms grow.

Cultivation can be roughly divided into four steps:


The inoculation, the colonisation phase, the fruiting phase, and the harvest.

Step 1: Inoculation

To ensure the mycelium grows undisturbed, the straw used for cultivation is pasteurised. Once the straw has cooled, the mushroom spawn—rye grains colonised with mycelium—is mixed in. By packing this substrate mixture into bags, artificial tree trunks are formed.

Step 2: The Colonisation Phase

After filling, the artificial tree trunks are placed in the colonisation room. Here, conditions mimic those found underground during summer: it is warm, dark, and the air has an increased carbon dioxide concentration. Over the next three weeks, the mushroom mycelium spreads throughout the substrate, gathering energy for the later formation of the fruiting body.

Step 3: The Fruiting Phase

Once the substrate is fully colonised by mycelium, the artificial tree trunk is moved to the fruiting room. The climate here resembles a cool, humid autumn day, with the sun already relatively low in the sky. This change in conditions signals the mushroom to start fruiting. Over the next two weeks, the developing fruiting body doubles in weight and size every day.

Step 4: The Harvesting Phase

When the cap of the mushroom begins to curve upwards, it is fully grown. By gently twisting, the fruiting body is detached from the substrate and is immediately cooled and portioned.

We hope this page has given you an initial insight into the fascinating world of mushroom cultivation at our farm. If you’d like to learn more, feel free to send us a message or come visit us!

Die Pilzzucht

Bei STOFFN bekommt jeder Pilz genau die Aufmerksamkeit, die er verdient.

Unsere Pilze werden zu 100 % auf unserem Hof in Schleedorf gezüchtet und wir legen großen Wert auf die Zusammenarbeit mit lokalen Partnern.

Im Folgenden bringen wir dir näher, wie deine Stoffn Edelpilze aufwachsen.

Die Zucht lässt sich vereinfacht in vier Schritte aufteilen:
Das Ansetzen, die Durchwachsphase, die Fruchtungsphase und die Ernte
.

Schritt 1: Das Ansetzen

Um dem Myzel ein möglichst ungestörtes Wachstum zu ermöglichen, wird das Stroh, auf dem der Pilz gezüchtet wird, pasteurisiert. Nach dem Auskühlen des Strohs wird die Pilzbrut beigemischt, das sind mit Pilzmyzel durchwachsene Roggenkörner. Durch das Abfüllen dieser Substratmischung in Säcke werden künstlichen Baumstämme geformt.

Schritt 2: Die Durchwachsphase

 

Nach dem Abfüllen werden die künstlichen Baumstämme in den Durchwachsraum gegeben. Dort herrschen Bedingungen, wie sie im Sommer unter der Erde zu finden sind. Es ist warm, dunkel und die Luft weist eine erhöhte Kohlenstoffdioxidkonzentration auf. Das Pilzmyzel besiedelt das Substrat in den nächsten drei Wochen und sammelt Kraft für die spätere Bildung des Fruchtkörpers.

Schritt 3: Die Fruchtungsphase

Sobald das Substrat vollständig mit Pilzmyzel durchwachsen ist, kommt der künstliche Baumstamm in den Fruchtungsraum. Das Klima im Fruchtungsraum gleicht einem kühlen, feuchten Herbsttag, an dem die Sonne bereits relativ tieft steht. Diese Veränderung des Klimas gibt dem Pilz das Zeichen zu fruchten. In den folgenden zwei Wochen vordoppelt der entstehende Fruchtkörper jeden Tag sein Gewicht und seine Größe.

 

Schritt 4: Die Ernte


Wenn sich der Hut des Pilzes leicht nach oben zu wölben beginnt, ist dieser ausgewachsen. Durch leichtes Drehen löst sich der Fruchtkörper vom Substrat und wird umgehend gekühlt und portioniert.

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